Reklama
  • Piątek, 2 października 2015 (13:10)

    Półfrancuskie poduszeczki z jabłkami

Składniki na 10-12 sztuk: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 25 dag masła, 25 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego); Na nadzienie: 4-5 kwaskowych jabłek, sok z ½ cytryny, 1-2 łyżki cukru wanilinowego, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka cynamonu, cukier puder

Przygotowanie:

1. Do przesianej mąki dodaj pokrojone na małe kawałki masło oraz twaróg. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na około 30 minut.

2. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż do miski i natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Dodaj cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz cukier wanilinowy, wymieszaj.

Reklama

3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości 1-2 mm. Wytnij z niego prostokąty. Na połowie prostokątów rozłóż nadzienie jabłkowe, przykryj pozostałym ciastem, dokładnie zlepiając brzegi. Piecz około 20 min ut w temp. 180°C. Gdy ciasteczka wystygną, oprósz je cukrem pudrem.

Rada: Z jabłek można przygotować pyszne kokosowe placuszki. 2 duże jabłka obierz, pokrój w plastry i usuń gniazda nasienne. Do miski wbij 2 jajka, dodaj 2 czubate łyżki mąki pszennej, 4-6 łyżek mleka, 2 łyżeczki cukru wanilinowego oraz 4 łyżeczki wiórków kokosowych.

Zmiksuj, aż powstanie gęste ciasto. Plastry jabłek zanurzaj w cieście i układaj na patelni z gorącym olejem. Smaż po 2 min z każdej strony, aż się zrumienią.

Przygotowanie: 90 minut. Sztuka: 220 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:rada | z | sok z cytryny | jabłka

Zobacz również

  • Składniki na 10 sztuk: 25 dag mąki, 10 dag cukru pudru, 12 dag masła, 1 jajko, 40 ml likieru miętowego, 25 dag białej czekolady, 200 ml śmietany kremówki, 5 dag pistacji, mąka oraz masło do foremek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.