Reklama
  • Środa, 23 września 2015 (13:00)

    Pralinki z... ziemniaków

Składniki na 10 porcji: Jasna masa: 120 g gotowanych obranych ziemniaków, 50 g biszkoptów, 70 g białej czekolady, 30 g cukru pudru, szczypta soli. Nadzienie: 40 g gotowanych obranych ziemniaków, 20 g gorzkiej czekolady, 50 g suszonych śliwek, 10 g cukru pudru, 1 łyżka rumu. Wykończenie: 100 g ciemnej polewy czekoladowej, 20 g białej polewy czekoladowej.

Przygotowanie:

Gotowane i obrane ziemniaki zetrzyj na drobno i przenieś do misy. Rozmiksuj biszkopty i wymieszaj je z ziemniakami. Następnie dodaj roztopioną czekoladę, cukier i szczyptę soli.

Reklama

Ugnieć twardą masę i odłóż ją na 10 minut. Przygotuj nadzienie, mieszając starte ziemniaki, roztopioną czekoladę, pokrojone drobniutko śliwki, cukier i rum.

Sztywniejsze nadzienie podziel na 10 części i uformuj z nich kulki. Każdą z nich owiń kawałkiem jasnej masy.

Gotowe pralinki odstaw w chłodne miejsce co najmniej na 2 godziny. Następnie namocz je w roztopionej ciemnej polewie. Pod koniec polej jasną polewą, dzięki czemu powstanie marmurek. Odstaw do stężenia.

Czas przygotowania: 60 minut. Poziom: trudny.

TV14
Więcej na temat:pralinki | Jasna | z | pralinka

Zobacz również

  • Rogaliki z nadzieniem

    Składniki: 25 dag margaryny, 2 łyżki cukru, 3 szkl. mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, sól, szkl. śmietany 18 proc., kilka śliwek węgierek, cukier puder więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.