Reklama
  • Środa, 9 stycznia 2013 (15:33)

    Praliny z orzechową posypką

Składniki: 2 paczki herbatników (po 100 g), pół szkl. kremówki, 2 łyżki miodu,pół kostki masła, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, kieliszek rumu lub likieru orzechowego (50 g), łyżka oleju, 100 g orzechów,gwiazdki z masy marcepanowej.

Zdjęcie

/BAUER MEDIA v.o.s.
/BAUER MEDIA v.o.s.

Praliny można podać na patyczkach. Koniec wykałaczki zanurz w czekoladzie, wbij w kulkę i wstaw na 30 minut do lodówki. Dzięki temu patyczki nie wysuną się z pralinek.

1. Rozkrusz herbatniki (najwygodniej zrobisz to, wkładając ciasteczka do worka foliowego i rozgniatając je wałkiem do ciasta). Przełóż do miski, wymieszaj ze śmietaną i miodem.

Reklama

2. Pokrój na kawałki tabliczkę czekolady i stop w kąpieli wodnej. Gdy przestygnie, dodaj do niej miękkie masło i rum (lub likier).

Na koniec połącz masę czekoladową z herbatnikami wymieszanymi ze śmietaną i miodem. Dłońmi szybko wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Miseczkę z ciastem przykryj folią i wstaw na 15 minut do lodówki.

Ze schłodzonego ciasta odrywaj małe kawałki i lep w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki wstaw na 10 minut do zamrażalnika. Stop w kąpieli wodnej drugą czekoladę. Gdy lekko przestygnie, wlej do niej olej i wymieszaj.

3. Posiekaj drobno orzechy i wsyp do miseczki. Zanurzaj kulki w roztopionej czekoladzie, a gdy całe się nią pokryją, posyp je posiekanymi orzechami. Gotowe praliny układaj na paterze, udekoruj marcepanowymi gwiazdkami.

Zdjęcie

/BAUER MEDIA v.o.s.
/BAUER MEDIA v.o.s.

Zdjęcie

/BAUER MEDIA v.o.s.
/BAUER MEDIA v.o.s.
Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.