Reklama
  • Wtorek, 5 stycznia (08:05)

    Profiterolki z bitą śmietaną

Skład na 25 sztuk: Ciasto: ● 250 ml wody ● 100 g masła ● 100 g mąki pszennej tortowej ● 4 duże jajka. Krem: ● 500 ml śmietanki kremówki ● 1 śmietan-fix ● 3 łyżki cukru pudru ● 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią. Sos: ● 300 g gorzkiej czekolady ● 500 ml mleka ● 2 łyżki cukru pudru ● 2 łyżeczki mąki kukurydzianej.

Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 0,60 zł

1. Ciasto. Profiterolki, czyli małe ptysie, pieczemy według rady naszej ekspertki, Hanny Szymkiewicz, podanej w ramce obok.

Reklama

2. Krem. Kremówkę o zawartości tłuszczu 30 lub 36 proc. ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix.

3. Sos: Czekoladę łamiemy, wrzucamy do rondelka i wlewamy 2/3 porcji mleka. Gotujemy, mieszając, aż czekolada się roztopi. Pozostałe zimne mleko mieszamy z cukrem pudrem i mąką kukurydzianą tak, by nie było grudek. Wlewamy do mleka z czekoladą. Energicznie mieszając, krótko gotujemy. Gęsty sos zdejmujemy z ognia.

4. Ubitą śmietanę przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego z wąską, długą tylką. Ptysie delikatnie napełniamy śmietaną. Jeśli ta czynność sprawia nam trudność, można ciastka przekroić na pół, a po napełnieniu kremem skleić. Przed podaniem polewamy profiterolki chłodnym sosem czekoladowym.

Wartość odżywcza 1 sztuki 346 kcal Białko 3,5 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 41 g

Rewia
Więcej na temat:z | sos | S.O.S. | krem | ciasto | warto | czekolady | czekolada | Czekolada

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 sztuk: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 300 ml letniego mleka, 1 jajko, 3 łyżki cukru, 10 dag roztopionej margaryny. Na nadzienie: 300 ml mleka, 3 żółtka,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.