Reklama
  • Wtorek, 8 marca (11:05)

    Profiterolki z likierem waniliowym

Składniki: 250 ml wody, szczypta soli, 1/2 kostki (ok. 10 dag) masła, 20 dag mąki pszennej, 4 jajka. Na krem: 350 ml mleka, 250 ml likieru waniliowego, 6 żółtek, 8 łyżek cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Do dekoracji: cukier puder, biała polewa czekoladowa, zielony barwnik spożywczy.

Czas przygotowania: 95 minut. 1 sztuka: 140 kcal. Cena sztuki: 45 gr

Reklama

1. Wodę zagotuj ze szczyptą soli i masłem. Mąkę przesiej, wsyp do wrzącego płynu. Energicznie mieszając, gotuj, aż masa będzie gładka i lśniąca, a także zacznie łatwo odklejać się od ścianek garnka.

Wtedy garnek z ciastem zdejmij z ognia, masę studź 10-15 minut. Potem wbij do niej jedno jajko. Utrzyj mikserem, odstaw do całkowitego wystudzenia.

2. Zimne ciasto utrzyj z pozostałymi jajkami (dodawaj je pojedynczo). Przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką z małym otworkiem. Blachę z piekarnika przykryj pergaminem. Wyciśnij małe rozetki ciasta (ew. nałóż porcje ciasta łyżeczką).

Zachowaj duże odstępy, ponieważ w czasie pieczenia profiterolki bardzo wyrosną. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez 20 minut.

3. Mleko na krem zagotuj, zdejmij z ognia, wymieszaj z likierem. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Utrzyj z obiema mąkami. Masę połącz z gorącym mlekiem waniliowym. Dobrze wymieszaj, by nie było grudek.

Zagotuj, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Krem odstaw do wystudzenia. Potem nadziej nim profiterolki. Część ciastek posyp cukrem pudrem, pozostałe oblej polewą czekoladową ufarbowaną na zielono.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:profiterolki | z

Zobacz również

  • Składniki na 20-25 sztuk: 20 dag cukru pudru, 15 dag drobno zmielonych migdałów bez skórki, 3 białka o temperaturze pokojowej, czerwony barwnik w paście lub żelu, 1 łyżka zwykłego cukru, 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.