Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca (11:00)

    Ptysie z winogronami i waniliowym kremem

Składniki: szklanka wody, 12 dag masła lub margaryny, szklanka mąki, 4 duże jajka. Krem: 500 ml mleka, 3 łyżki cukru, łyżka cukru wanilinowego, budyń wanilinowy w proszku, 10 dag masła oraz po jednej kiści zielonych i ciemnych winogron, cukier puder do posypania.

Przygotowanie ok. 70 minut • Porcja ok. 175 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 16-18 porcji

Reklama

1. W rondlu z grubym dnem zagotuj wodę z masłem lub margaryną. Do gotującej się wody wsypuj mąkę, energicznie mieszając. Gdy ciasto stanie się szkliste i zacznie odchodzić od ścianek rondla, zestaw je z ognia i odstaw do przestudzenia. Ostudzone ciasto zmiksuj z jajkami na gładko.

2. Ciasto przełóż do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. Na natłuszczoną blachę wyciskaj porcje ciasta, zachowując spore odległości (ciasto mocno rośnie w trakcie pieczenia).

Piecz w 200°C około 20-30 minut, aż będą złociste. Po wystudzeniu przekrój je na pół.

3. Przygotuj krem budyniowy. Ugotuj gęsty budyń na mleku z cukrem i cukrem wanilinowym. Przestudź, mieszając. Do miękkiego masła dodawaj partiami budyń i miksuj na puszysty krem.

4. Dolne części ptysiów napełnij kremem budyniowym, wokół obwodu układaj umyte i osuszone winogrona, przykryj odciętymi „czapeczkami” i oprósz cukrem pudrem.

Zobacz również

  • Skład na 12 sztuk: ● 250 g tłustego lub półtłustego twarogu, 250 g pszennej mąki, 250 g masła, 4 łyżki cukru pudru, suszone śliwki, mleczna lub gorzka czekolada, mleko więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.