Reklama
  • Czwartek, 14 lutego 2013 (15:34)

    Ptysiowe drobiazgi

Składniki na 20 porcji: Na ciastka ptysiowe: 125 g masła lub margaryny, 4 jajka, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka wody. Na krem i do dekoracji: szklanka śmietanki kremówki, 1 torebka śmietan-fiksu, 2 łyżki soku wiśniowego, polewa czekoladowa. Ponadto: szprycka cukiernicza z końcówką w kształcie gwiazdki.

Przygotowanie:

1. W rondelku zagotuj wodę z masłem. Do gotującej się wody dodaj przesianą mąkę, szybko wymieszaj i nie przery- wając energicznego mieszania (ciasto ła- two się przypala), gotuj na wolnym ogniu. Mieszaj je do chwili, aż stanie się szkliste i zacznie odchodzić od rondla. Wtedy zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.

Reklama

2. Gdy ciasto ostygnie, dodaj jajka i ucieraj (np. mikserem) aż stanie się gładkie. Wtedy przełóż je do szprycki cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub oprószoną mąką wyciskaj po porcji ciasta.

Z porcji wielkości orzecha włoskiego po upieczeniu otrzymasz klasyczne spore ciastko ptysiowe. Jeśli więc chcesz mieć niewielkie ptysie, wyciskaj na blachę porcję wielkości paznokcia. Zachowaj spore odstępy między nimi.

3. Ptysie piecz około 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. 4. Śmietankę ubij ze śmietan-fiksem, dolewaj powoli sok wiśniowy. Ostudzone ptysie ozdabiaj polewą, na każde ciastko (lub obok ciastka) wyciśnij po porcji różowego kremu.

Przygotowanie: 50 minut Porcja (10 dag): 360 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.