Reklama
  • Środa, 7 czerwca (08:05)

    Pudrowe róże

Składniki na 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 twarde jabłka z czerwoną skórką, 3 łyżki cukru, 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy, 1/2 szkl. konfitury z płatków róży lub innej ciemnoczerwonej, 1 szkl. wody, cukier puder do dekoracji.

1. Jabłka umyj, osusz, nie obieraj ich ze skórki. Przekrój na połowy i delikatnie wydrąż, np. małą łyżeczką, gniazda nasienne. Jabłka pokrój na cieniutkie plasterki. Zagotuj wodę z cukrem i sokiem pomarańczowym.

Reklama

Zdejmij garnek z ognia i wrzuć do syropu plasterki jabłek. Wymieszaj ostrożnie. Po paru minutach przelej jabłka przez sitko i zostaw do ostygnięcia.

2. Ciasto rozwiń i pokrój wzdłuż krótszego boku na 6 cm paski. Połowę każdego paska posmaruj cienko na całej długości konfiturą. Na nieposmarowanej połowie ułóż „na zakładkę” plasterki jabłek. Posmarowaną część zawiń na jabłka a następnie zwiń w rulon. Nie dociskaj za mocno, by jabłka się nie wysunęły!

3. Różyczki włóż do foremek na muffinki. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 20 min, zdejmij folię, zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz 10 min. Popudruj, gdy ostygną.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.