Reklama
  • Wtorek, 14 marca (08:05)

    Rogaliki półfrancuskie napełnione miodowym nadzieniem

Składniki na 12 sztuk. Zakupy na ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki, 1 łyżka suchych drożdży, 1 jajko, 1 szkl. ciepłego mleka, rdzeń z 1/2 laski wanilii, 3 łyżki cukru, sól, 2 łyżki stopionego masła, 15 dag zimnego masła, 1 jajko do posmarowania, orzechy do posypania. Nadzienie: 17 dag orzechów włoskich, 10 dag płynnego miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu.

Reklama

1. Mąkę mieszam z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Rdzeń wanilii wrzucam do mąki. Wbijam 1 jajko. Zagniatam. Kiedy składniki się połączą, wlewam stopione masło. Zagniatam dalej, jesz cze kilka minut. Przykrywam i wkładam do lodówki na godzinę. Potem rozwałkowuję na placek. Posypuje go kawałkami zimnego masła. Składam jak kopertę i ponownie rozwałkowuję. Chłodzę 45 min. Czynności: wałkowania i chłodzenia powtarzam 3 razy.

2. Orzechy mielę, mieszam z miodem i cynamonem. Ciasto rozwałkowuję. Tnę na trójkąty. Kładę na nich farsz. Zwijam, formuję rogale. Zostawiam je na godzinę, by ciasto ponownie wyrosło. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Posypuję orzechami. Piekę 25 minut w 180 st.

Agata Skiba z Morawicy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.