Reklama
  • Środa, 22 lutego 2017 (15:00)

    Rogaliki z konfitur

Skład na 14 sztuk: 1/2 kg mąki tortowej, 80 g drożdży, 200 g masła, 1/2 szklanki słodkiej śmietany, konfitury truskawkowe lub malinowe albo powidła śliwkowe do wypełnienia rogalików.

Reklama

Mąkę przesiewam do miski, dodaję pokruszone drożdże, śmietankę i pokrojone na kawałki masło. Wyrabiam ręką tak długo, aż powstanie gładka, jednolita masa.

Ciasto rozwałkowuję na posypanym mąką blacie na grubość 3 mm. Następnie dzielę na części i każdą z nich po kolei rozwałkowuję w koło i dzielę na trójkąty, jak pizzę.

Na każdy trójkąt, przy krawędzi koła, nakładam dżem, po czym zwijam ciasto w rogalik. Posypuję grubym cukrem.

Piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 15–20 minut w 200ºC, aż rogaliki uzyskają złoty kolor.

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.