Reklama
  • Wtorek, 27 października 2015 (11:06)

    Rogaliki ziemniaczane

Reklama

3 ziemniaki obierz i ugotuj w posolonej wodzie. Do miski wsyp 1/2 kg mąki pszennej. Przeciśnij do niej przez praskę ziemniaki. Wlej 12 dag stopionego letniego masła.

Wbij jajko, dodaj 2 łyżki cukru, szczyptę soli oraz 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Wyrób gładkie ciasto. Schładzaj je 10 min. Rozwałkuj na placek o śr. 40 cm.

Przygotuj farsz, mieszając 12 dag grubo zmielonych orzechów laskowych z 5 łyżkami mleka, 4 łyżkami cukru i szczyptą cynamonu. Posmaruj tym placek.

Ciasto pokrój jak tort na 12 jednakowych trójkątów. Każdy zwiń w rogalik, zaczynając od podstawy trójkąta. Piecz na złoto (ok. 30 min w temp. 175 st.).

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:rogaliki | ciasto

Zobacz również

  • Tartaletki z porzeczkami posypane kruszonką

    Ciasto: 2 szkl. mąki, 15 dag masła, 1/2 szkl. cukru pudru, 2 żółtka. Kruszonka: 10 dag mąki, 5 dag cukru, 5 dag masła. Dodatkowo: 50 dag czerwonych porzeczek, 4 łyżki cukru, bułka tarta, masło. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.