Reklama
  • Czwartek, 30 kwietnia 2015 (14:00)

    Roladki z kremem śmietankowym

Składniki na 15 porcji: 4 jajka, 10 dag+4 łyżki cukru, 7,5 dag mąki pszennej, 5 daj mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki żelatyny, 50 daj śmietany kremówki, 1-2 łyżki śliwowicy, 1 torebka cukru waniliowego, 7-8 łyżek powideł, melisa cytrynowa do dekoracji

1. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać ze szczyptą soli i ubić na sztywno, powoli dosypując 10 dag cukru. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami dodawać do masy jajecznej. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką.

Rozsmarować na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 10 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną łyżką cukru. Usunąć papier, a ciasto wraz ze ściereczką ciasno zrolować. Odłożyć do wystudzenia.

Reklama

2. Żelatynę namoczyć, a kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Ubić 40 dag śmietany kremówki z łyżką cukru i cukrem wanilinowym. Bitą śmietanę ostrożnie połączyć z żelatyną. Powidła wymieszać ze śliwowicą. Biszkopt rozwinąć, posmarować 6-7 łyżkami powideł, a potem tężejącą bitą śmietaną.

Ciasto ponownie zwinąć w roladę. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Pozostałą śmietanę ubić. Roladę pokroić na 15 porcji. Na każdą porcję wycisnąć małe rozetki bitej śmietany. Udekorować powidłami i melisą.

Czas przygotowania 40 minut.

Życie na gorąco
Więcej na temat:roladki | ciasto | z

Zobacz również

  • 40 dag mąki, 2 dag świeżych drożdży, 2 łyżki białego cukru, 120 ml ciepłego mleka, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju, 1 jajko, 120 ml gorącej wody, 2 łyżki stopionego masła, 4 łyżki brązowego cukru,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.