Reklama
  • Środa, 27 stycznia (08:00)

    Róże z wiśniowym akcentem

Skład na 20 sztuk: ● 250 g mąki ● 5 żółtek ● łyżeczka spirytusu ● 800 g smalcu do smażenia ● cukier puder ● cukier waniliowy ● sól ● białko z 1 jajka ● 2 g proszku do pieczenia ● wiśnie kandyzowane lub z konfitury.

Czas przygotowania 90 minut. Cena sztuki ok. 0,60 zł

1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, sól, proszek do pieczenia, spirytus. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Przekładamy je na posypany mąką blat lub stolnicę. Przez ok. 10 minut uderzamy ciasto drewnianym wałkiem, po czym ponownie zwijamy i znów bijemy wałkiem.

Reklama

2. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Wycinamy równą liczbę krążków trzech wielkości. Każdy nacinamy na brzegu nożem 3–4 razy. Zlepiamy po trzy – najmniejszy na wierzchu. Łączymy warstwy odrobiną białka i mocno dociskamy środek.

3. W głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Wkładamy róże najmniejszym krążkiem do dołu. Zarumienione przewracamy na drugą stronę, dosmażamy. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Osuszamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. W środek każdej róży wkładamy wisienkę.

Rewia
Więcej na temat:z | róże

Zobacz również

  • Składniki na 24 porcje: 1,2 kg rabarbaru, 200 ml soku wiśniowego, 40 dag cukru, 2 op. cukru waniliowego, 5 dag mąki ziemniaczanej, 175 ml mleka, 2 dag świeżych drożdży, 5 dag masła, 35 dag mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.