Reklama
  • Czwartek, 5 września 2013 (08:05)

    Rurki drożdżowe z kremem maślanym

Ciasto: 1 kg mąki, 2 dag drożdży, 25 dag masła, pół litra gęstej śmietany 18-proc., 8 żółtek, cukier, mleko. Krem: pół kg masła, szklanka cukru pudru, 6 żółtek. Ponadto: tłuszcz do rurek.

Ciasto: drożdże rozetrzyj z odrobiną mąki. Zimne masło i mąkę posiekaj, dodaj drożdże, śmietanę i żółtka, posiekaj, zagnieć. Podziel na kilka części. Każdą rozwałkowuj na cienki placek, pokrój na paski.

Reklama

Foremki do rurek natłuść, owiń paski ciasta, zaczynając od cieńszego końca. Posmaruj odrobiną mleka i obtocz w cukrze. Piecz ok. 15 min w 180°C. Jeszcze gorące zdejmij z rurek. Ostudź.

Krem: masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając żółtka. Krem przełóż do szprycy, napełnij rurki. Schłodź. Najlepsze są po 1-2 dniach.

Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna,

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:rurki | krem | ciasto | cukier | przepis | ciasta | z

Zobacz również

  • Składniki na 15 porcji na spód: 20 dag mąki pszennej, 5 dag zmielonych orzechów włoskich, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 12 dag zimnego masła, 2 łyżki zimnej wody. Ponadto: 300 ml śmietanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.