Reklama
  • Środa, 29 kwietnia 2015 (08:05)

    Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym

Składniki: 50 dag mąki pszennej (typ 500), 25 dag masła, 250 ml śmietany kwaśnej gęstej, łyżka cukru wanilinowego, białko, cukier (posypka). Krem budyniowy: 1/2 l mleka budyń waniliowy, 4 łyżki cukru, łyżeczka cukru wanilinowego, 4 żółtka, łyżeczka mąki pszennej i łyżeczka ziemniaczanej, łyżka soku z cytryny, 20 dag masła.

Przygotowanie 60 min • Porcja 350 kcal • Koszt porcji ok. 0,50 zł • Na 20 porcji

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Reklama

1 Z mąki, cukru wanilinowego, masła i śmietany zagniatam ciasto. Owijam je folią i chłodzę przez noc w lodówce.

2 Ciasto wałkuję, kroję na paski o szer. ok. 2 cm (gr. 3-4 mm). Owijam nimi foremki do rurek, smaruję białkiem i obtaczam w cukrze.

3 Piekę w temp. 190º 25 min, zdejmuję foremki.

4 Miksuję żółtka, budyń i obie mąki w szklance mleka. Resztę mleka gotuję z cukrami, łączę oba, zagotowuję. Budyń studzę. Masło ucieram, dodaję budyń, ucieram. Napełniam kremem rurki.

Więcej na temat:rurki | z | ciasto | koszt | krem

Zobacz również

  • Skład na 12 sztuk: ● 250 g tłustego lub półtłustego twarogu, 250 g pszennej mąki, 250 g masła, 4 łyżki cukru pudru, suszone śliwki, mleczna lub gorzka czekolada, mleko więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.