Reklama
  • Wtorek, 7 marca (14:05)

    Serdeczna kanapka z kremem

Składniki na 8 sztuk: 125 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 jajka, roztrzepane łyżeczka esencji waniliowej, 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 szklanki kakao, 1 i 1/2 l lodów truskawkowych, cukier puder do oprószenia, kilka świeżych truskawek do dekoracji.

Reklama

1. Mikserem ubij na krem masło z cukrem. Ubijając dalej, dodaj kolejno jajka i esencję waniliową. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaj do masy. Wymieszaj.

2. Wyłóż ciasto na blat i zagnieć. Podziel na dwie części, zawiń oddzielnie w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

3. Dużą deskę do krojenia wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj na niej lody na grubość 2-3 cm. Przykryj papierem do pieczenia i wstaw do zamrażarki na 2 godziny.

4. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia.

5. Obie części ciasta rozwałkuj na grubość 3 mm. Foremką wytnij 16 serc (średnica ok. 7,5 cm) i przełóż na papier. Schłódź je w lodówce (15 minut), po czym piecz 20 minut. Odstaw, aby wystygły.

6. Wyjmij z zamrażarki lody i wykrój z nich 8 serc. Ostrożnie przełóż je na 8 ciastek, po czym przykryj pozostałymi. Oprósz po wierzchu cukrem pudrem, udekoruj pokrojonymi truskawkami. Podawaj od razu.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 25 sztuk. Ciasto: 30-35 dag mąki pszennej, 300 ml pszenicznego lub bezalkoholowego piwa, 100 ml mleka, 3 dag świeżych drożdży, 2 jajka, 2 łyżki cukru, szczypta soli. Dodatkowo: cukier... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.