Reklama
  • Czwartek, 23 lutego (14:00)

    Ślimaczki kruche z makiem

Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 20 dag mąki krupczatki • 2 dag mąki ziemniaczanej • 10 dag masła • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 łyżki cukru • opakowanie cukru waniliowego • żółtko. Dekoracja: 50 dag masy makowej • 1/2 szklanki gruboziarnistego cukru.

1. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj cukry, żółtko i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj godzinę w lodówce.

Reklama

2. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2-3 mm. Posmaruj go masą makową zostawiając 2 cm wolne brzegi. Placek zwiń w rulon, obtocz w cukrze i spłaszcz od góry.

Pokrój go na plastry o grubości 1,5 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciastka. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 6 sztuk: 1 opak. świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego, 1 żółtko, 350 ml + 3 łyżki śmietany kremówki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, 3 łyżki małych rodzynek, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.