Reklama
  • Czwartek, 23 lutego 2017 (14:00)

    Tartaletki z owocami

Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 20 dag mąki pszennej • 10 dag masła • 5 dag cukru pudru • żółtko • 2 łyżki zimnej wody • szczypta soli. Nadzienie: opakowanie budyniu waniliowego bez cukru • 300 ml mleka • 2 łyżki cukru • 3 dag masła • 5 mało dojrzałych gruszek • 20 dag dżemu z żurawiny.

1. Przesianą mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtko, przesiany cukier puder, sól i wodę. Zagnieć ciasto, schłodź. Gruszki pokrój. Ciasto rozwałkuj, wycinaj z niego kółka.

Reklama

2. Foremki posmaruj masłem i wylep ciastem. Ponakłuwaj je widelcem i piecz 20 minut w temp. 180°C. Proszek budyniowy rozpuść w 1/2 kubka mleka. Resztę mleka zagotuj, dodaj cukier, masło i wlej budyń. Gotuj chwilę.

Babeczki wyjmij z foremek. Do każdej nałóż porcję budyniu, udekoruj gruszkami i dżemem.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 6 sztuk: 1 opak. świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego, 1 żółtko, 350 ml + 3 łyżki śmietany kremówki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, 3 łyżki małych rodzynek, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.