Reklama
  • Czwartek, 19 września 2013 (12:05)

    Tartaletki z serkiem i galaretką

Moja mama robiła je nam w dzieciństwie. Są pyszne.

Ciasto: 30 dag mąki, 17 dag masła, jajko, szczypta soli, 4 łyżki cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka mleka. Krem: 10 dag serka homogenizowanego, 10 dag ubitej śmietany, 5 dag cukru pudru, pół łyżeczki skórki otartej z cytryny, ulubione owoce, galaretka (np. cytrynowa).

Reklama

Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia. Posiekaj z masłem, wbij jajko, wlej mleko i zagnieć ciasto. Schłodź, wylep foremki, nakłuj ciasto widelcem. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C. Wyjmij i ostudź.

Wymieszaj serek z bitą śmietaną, cukrem pudrem i skórką cytrynową. Po porcji kremu nałóż do tartaletek. Obłóż owocami (winogronami, borówkami, porzeczkami).

Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć, zalej babeczki i wstaw do lodówki.

Czas przygotowania: 40 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 1,90 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:ciasto | z

Zobacz również

  • Ptysie z kremem rabarbarowym

    Ptysie: szklanka wody, 12,5 dag masła, szklanka mąki, 4 jajka. Krem: 70 dag obranego rabarbaru, 24 dag cukru, cytryna, 50 dag serka mascarpone, 2 dag żelatyny, cukier puder do oprószenia. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.