Reklama
  • Środa, 4 maja 2016 (15:00)

    Tartaletki z waniliowym kremem i daktylami

SKŁADNIKI: opakowanie kruchego ciasta • 2 jajka • 1/4 szklanki cukru pudru • 2 łyżki mąki • 3/4 szklanki mleka • 1/4 łyżki waniliowej esencji • 12 daktyli • cukier puder do posypania.

✓ przygotowanie: 50 minut • 8 porcji • 490 kcal/porcja • 3 zł/porcja

1 Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Z płatów ciasta wykrój kółka o średnicy ok. 10 cm i wylep foremki do tartaletek. Wstaw do piekarnika i podpiecz ciasto, ok. 15 minut, aż się zezłoci.

Reklama

2 Zmiksuj żółtka z cukrem pudrem, dodaj mąkę, wymieszaj. Dodaj mleko, esencję waniliową. Przełóż do garnka i gotuj, mieszając, uzyskując gładki sos. Wyłóż na podpieczone foremki.

3 Ubij białka na sztywno, wyłóż delikatnie na tartaletki. Na wierzchu ułóż cząstki pokrojonych daktyli. Zapiekaj w piekarniku jeszcze 15-20 minut, aż się zezłocą. Po wyjęciu wystudź i posyp cukrem pudrem.

W prostszej wersji przygotujesz takie tartaletki z budyniem. Ugotuj na gęsto ostudź i wykładaj porcję na każdą tartaletkę.

Olivia
Więcej na temat:tartaletki | cukier puder

Zobacz również

  • Składniki na 25 sztuk: 1 opak. ciasta francuskiego, 3/4 szkl. ulubionego dżemu, 5 dag drobnego cukru lub 1 op. cukru waniliowego, masło do wysmarowania blaszki. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.