Reklama
  • Wtorek, 13 maja 2014 (10:05)

    Tarteletki z owocami

Składniki: 2 szkl. mąki pszennej, 20 dag masła, 10 dag cukru, 2 żółtka, 1–2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 szkl. śmietany kremówki, 1 op. cukru waniliowego, 2 op. waniliowego serka homogenizowanego, świeże owoce do obłożenia (winogrona, kiwi, brzoskwinie), masło i mąka do foremek.

•Składniki na 12 sztuk •Przygotowanie: 75 min •Sztuka: 395 kcal •Cena sztuki: ok. 1 zł

Reklama

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło. Składniki posiekaj nożem. Kiedy powstaną grudki, wsyp cukier. Dodaj żółtka oraz kwaśną śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki 30 minut.

Dwanaście foremek do tarteletek posmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, podziel na 12 części. Wylep nim przygotowane foremki. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Spody piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 190ºC. Ostudź. Delikatnie wyjmij z foremek.

Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Wymieszaj z serkiem homogenizowanym. Kruche spody napełnij przygotowanym kremem. Owoce umyj, osusz, pokrój na kawałki. Dekoracyjnie ułóż je na kremie. Od razu podawaj.

Naj
Więcej na temat:sztuka | ceny | Dana | z

Zobacz również

  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego, 1 szkl. marmolady wieloowocowej, 2 łyżki rumu, 1 żółtko, 2-3 łyżki śmietany 12 proc., cukier puder do posypania, mąka do posypania stolnicy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.