Reklama
  • Wtorek, 16 czerwca 2015 (11:00)

    Trójkąty z puchem malinowo-truskawkowym

Składniki na 24 porcje: po 75 dag mrożonych malin oraz truskawek, 30 dag masła, 2 jajka, 35 dag mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 15 dag mielonych migdałów, 50 dag cukru, 350 ml nektaru truskawkowo-rabarbarowego, 10 dag mąki ziemniaczanej, 8 żółtek, 4 łyżeczki żelatyny, płatki migdałowe oraz świeże maliny do dekoracji, tłuszcz do blachy

1. Mrożone owoce przełóż na sitko, poczekaj, aż rozmarzną i ociekną. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj 20 dag masła, jajka, 1/4 cukru oraz mielone migdały. Zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód blachy posmarowanej tłuszczem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 15 minut. Wystudź.

Reklama

2. Rozmrożone truskawki i 25 dag malin zmiksuj, przetrzyj przez sitko i wymieszaj z 200 ml nektaru. Potem dodaj resztę masła oraz 25 dag cukru, zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z pozostałym nektarem, wlej do wrzącego płynu. Mieszając, gotuj jeszcze minutę. Połącz wszystkie żółtka z 5 łyżkami masy, potem wymieszaj z resztą masy owocowej. Mocno razem podgrzej. Masę rozsmaruj na kruchym spodzie. Włóż do lodówki na 4–5 godzin.

3. Żelatynę namocz, odstaw, by spęczniała. Pozostałe maliny zmiksuj z resztą cukru, przetrzyj przez sitko. Żelatnę rozpuść podgrzewając, wymieszaj z musem malinowym. Rozsmaruj na wierzchu ciasta.Schładzaj je jeszcze 3 godziny. Przed podaniem pokrój na trójkąty. Udekoruj świeżymi malinami oraz płatkami migdałowymi.

Przygotowanie ok. 50 minut . Chłodzenie ok. 8 godzin. 1 porcja ok. 340 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Skład na 6 sztuk: ● 300 g skondensowanego słodzonego mleka ● 225 g masła ● 100 g ciasteczek imbirowych ● 3 średniej wielkości cytryny ● 2 jajka ● korzeń imbiru. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.