Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Wieniec ptysiowy z kremem i figami

Składniki: 16 dag masła, 10 dag mąki, 2 jajka, 12 dag orzechów włoskich, 50 ml mleka, 12 dag cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki rumu, 3-4 świeże figi do dekoracji, sól

1. Do rondla wlej 120 ml wody. Dodaj 4 dag masła oraz szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia. Mieszając energicznie, partiami wsypuj na wrzątek mąkę. Mieszaj dalej, aż ciasto zrobi się szkliste i zacznie odchodzić od ścianek rondla.

Reklama

2. Zdejmij rondel z płyty. Odstaw ciasto do przestygnięcia, a następnie kolejno dodawaj jajka. Cały czas energicznie mieszaj. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

3. Wyciśnij okrąg na pokrytą pergaminem blachę. Wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 200 st. Orzechy posiekaj, zalej gorącym mlekiem. Dodaj cukier puder i cukier waniliowy oraz resztę masła. Wlej rum. Utrzyj całość na gładki krem.

4. Zimny wieniec ułóż na talerzu. Środek oraz wierzch udekoruj kremem (przełóż go do szprycy) oraz umytymi i pokrojonymi figami.

Czas ok. 60 min; porcja – 250 kcal, cena 1,30 zł.

Świat kobiety
Więcej na temat:wieniec | z | figi | wieńce

Zobacz również

  • Składniki na 32 sztuki: Spody: 30 dag mąki, 20 dag zimnego masła, 10 dag cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 żółtka, tłuszcz do foremek; Nadzienie: 20 dag konfitury malinowej, 4-5 łyżek likieru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.